Färgerna gult och lila



Önskelistan på nya växter växer i takt med ogräset i min trädgård. Eftersom vi har ett gult hus, kommer lite inspiration på temat, färg.




Bild från Wikipedia. Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rgcirkel

Gult och lila är komplementfärger som du ser i färgcirkeln ovan, därför går de fint ihop. Men tänk på att ha lite mer av den ena färgen annars kan det upplevas rörigt.

Dessutom ligger lila och blått nära varandra på färgskalan vilket passar bra då stora delar av framsidan är i skugga. Blått gör sig nämligen bäst i skugga. Orange ligger nära gult och är kontrast till blått. Kanske blev lite rörigt men ni förstår principen. Nedan ser ni lite växter som jag gärna skulle vilja ha i min trädgård. Bilderna är tagna på Botaniskaträdgården i Göteborg.


På bilden överst från vänster: Azalea och Röd Nejlikrot. Nedan Alunrot sort 'Marmalade'.



Lila och blått, överst från vänster: Kaukasisk förgätmigej, Näva. Nedan Allium, Ormöga. Den första och sistnämnda sprider sig lätt och är fina marktäckare. På bilden med nävan ser ni också att den del av blomman som är i skuggan har klarare lila färg än den delen som är i solen.






Entrérabatt


Entrérabatten är ju den du oftast ser, dag ut och in då du öppnar dörren. Därför är det skönt om den är någorlunda harmonisk. Annars stör man sig på det varje dag. Därför gjorde vi en liten justering av våran. Trots att man som nyinflyttad ska vänta och se vad som kommer upp. Men det som ligger i jorden kan komma upp. Vi har inte täckt för.


Bara flyttat lite stenar så man tydligare ser markering rabatt och gräsmatta. Tungt var det. Som ni ser ovan så kanske ni förstår varför jag ville göra något åt det. Rosor och syren växer däri (ska flyttas senare) även en pion på väg upp, även om det är ett tag kvar till blomning. Får se vad som mer kommer upp, förutom kirskålen...



Rullade även dit en gammal stubbe som man kan sitta på. Den var jättetung och svår att rulla åt rätt håll. Men det gick! =)


Ut i försommarvärmen!
Äntligen över 20*C i Göteborg.




Vårstädning i växthuset



Jaha då har jag börjat min kamp mot kirskålen. Hela växthuset var fullt med kirskålrötter, en och annan rallarros dök upp också (Chamerion angustifolium).  De är ju rätt fina, men inte inne i mitt växthus.


Grävde igenom hela jorden till att börja med. Men funderar på att minska jordytan och lägga duk och marksten. Så kan man odla i kruka ist. Hur har ni det i era växthus?


Efter några timmars slit blev det så här fint. Men då har jag kvar lite uppgifter som att fixa ersättningsglas där det saknas. Tvätta hela huset med såpa och fixa en ny dörr. Nån som har ett billigt och enkelt förslag på detta? Plast i stället tills man känner att man kan lägga ut pengar på det?

Visar också en lite ovanlig gullviva och en vacker tulpan som växer i trädgården. De tidigare ägarna har haft hund som skrämt rådjuren. Får se hur länge jag får ha kvar tulpanerna. Flyttar dem nog till nästa år så de står lite närmare entrén, då kan man ha lite koll på dem.






Äntligen inflyttad



... men jag har inte hunnit packa upp all datautrustning än. Så det får bli ett bildlöst inlägg. Men många bilder är redan tagna och ligger och väntar i kameran.

Börjar så sakterliga upptäcka de olika delarna av våran trädgård på 3349kvm(!). Dessvärre verkar det som om kirskålen har en stor majoritet bland det gröna. Hittade en trevlig länk om hur man skall krigsföra sig mot den:

http://www.odla.nu/artiklar/kirskal-2010.shtml


Sedan har vi köpt lite billigt spånt-virke, beslag, skruv och fyrkantslister till att göra odlingslådor av. Frön står på groning och nu väntar vi på att dessa envisa frostnätter skall ta slut. Bilder på detta kommer naturligtvis senare.






RSS 2.0