Trädgårdsplanering



Plantagen har lanserat (igen enl deras hemsida) ett planeringsverktyg för trädgården.
På hemsidan läser vi ” Välj ytor, staket, växter, blommor, trädgårdsmöbler... Allt du kan tänka dig att ha i trädgården finns i tjänsten för trädgårsplanering, som är helt gratis. Testa dig fram och välj sedan om du vill se din skiss som 2D eller 3D.”  http://www.plantagen.se/-System-/Hageplanlegger/

Jag provade lite kort och måste säga att det var rätt skoj. Ett bra verktyg för dem som kanske inte kan se sin trädgård i huvudet och kanske för dem som slarvar med räkningen. Får trädet verkligen plats? Kan även var kul att få fram nya idéer. Vilket man säkerligen får om man börjar leka lite med sin tomt i detta program.

Det jag dock saknar är att kunna välja solens position. Dess rörelse på vinter, sommar och vid olika tidpunkter på dagen. För att få till sol eller skugga för en viss växt är det bra att kunna planera detta. Så att inte rosen hamnar i skuggan, eftersom de generellt vill ha mkt sol. Utbudet på växter är inte så stort. Men det tycker jag inte behövs, detta är ju en översiktsplan.

 
Så här blev det när jag satt och lekte en liten stund på Plantagens hemsida. Tänk på att välja meter istället för feet så underlättar det nog din planering.

Ett annat program är Google Sketch Up. Verkar dock lite mer avancerat. Har själv inte hunnit prova det än, men ska definitivt göra det. Läs mer här. http://sketchup.google.com/index.html


Bild: från Google Sketch Up.


Lycka Till med er planering!



Nytt år 2010!


Då var vi inne på ett nytt år. Härligt och uppfriskande det känns!

Hoppet om en vår och sommar ökar i all takt som det nu blir ljusare och ljusare. Nu känns det mer verkligt, att det kommer en ny odlingsperiod. Fram med linjal, papper och penna. Planeringen kan börja!

Rönnbären uppskattas av bla fåglar. Bild: Täby 2010.

Dock ligger snön tjock på många håll i landet. Som ett skyddande täcke över våra små vänner. Detta täcke är en god trädgårdsvän. Skyddar mot de allra lägsta minusgraderna. Har du ont om snö, kan granris, kvistar och annat växtmaterial hjälpa dig på traven. Men det värsta är oftast vätan, se till att ha bra dränerade rabatter.

Men planeringen av växter och att skriva en önskelista kan man göra inne i värmen. Hur ser det ut på frö-fronten? Kanske dax att beställa lite spännaned frön? Eller varför inte gå en kurs som börjar nu på våren hos t.ex. Studieförbundet vuxenskolan.  

Kanske planera in ett besök på en mässa, då kan det vara dax att boka hotell. Få nya krafter med inspiration, tips eller hitta drömfyndet. Här är ett urval mässor för våren 2010:

Antik och Kuriousa 29-31 jan på Kistamässan
Northen light Fair 9-13 feb på Stockholmsmässan.
Antikmässa 18-21 feb på Stockholmsmässan.
Rum och Trädgård 11-14 mars på Kistamässan.
Nordiska Trädgårdar 8-11 april på Stockholmsmässan.
Äntligen hemmamässan 22-25 april på Kistamässan.
Vårmässa 23-25 april i Sundsvall.
Hem och Villa mässan 4-7 mars på Malmömässan.
Outletmässa 26-28 mars på Malmömässan.
Villafamiljens mässa bla Västerås, Sunne, Lidköping och Växjö.

 Ta det lugnt i halkan!



RSS 2.0