Sten och grus



Sten och grus är förutom vackert även mycket lättskött.


Bilder: Privata trädgårdar i Vetlanda.

Stenar och grus förbättrar även microklimatet i en rabatt. Det innebär att du kan göra det mer mysigt för en känslig växt. En sten samlar värme under dagen ger vindskydd och fungerar som ett element på kvällen invid din växt.


Bilder: Privata trädgårdar i Vetlanda.

Lägger man en markduk som släpper igenom vatten under gruset eller plattorna så minskar arbetet med att tabort ogräs. Gör så små hål som möjligt för eventuella buskar eller träd.

Bilder: Botaniska trädgården i Göteborg.

Stenar behövs även i större rabatter för att underlätta skötsel. Den fördelar trycket och du går inte omkring och packar jorden i hela rabatten. Du minskar även risken för att trampa på något nysått.

Lycka Till!


Ekologiskt på Gunneboslott



I helgen nu så har det varit fullt med besökare på Gunneboslott som frossat i ekologiskt odlat. Själv var jag på ett besök idag efter det att jag har varit och tittat på hus i Härryda. 
Mycket folk och svårt att hitta parkeringsplats. Inte så mycket grönskaker att köpa som jag hoppats på. Men mycket kan ju ha tagit slut med tanke på antalet besökare. Det fanns bröd både hårt och mjukt, honung, te, ägg och reklam för olika lådor med hemleverans.



Läs mer på GP eller Gunneboshemsida.

Marknaden har även en egen hemsida. http://www.jordensmat.se/

Jag köpte en dunk med rapsolja. Kanske inte så romantisk förpackning. Men nyttigt och ett bra pris fick jag med! Läs mer om dem här: http://www.oliviaeko.se/ Jag häller över oljan i en glasflaska med "pip" så blir det lätt att få lagom mängd till matlagningen.

Kul idé att lägga en skålformad panna ovanför eldstaden, bara att woka massa färska grönsaker.



Zetas i Stockholm



Zetas Finsmakerens trädgård, ja det stämmer. Med stort utbud, fräscha plantor och en välskött visningsträdgård får man både inspiration och hjälp.  Det ligger lite avsides och det finns inga skyltar, men de som vet, de vet vart det ligger. De har en rätt stor parkering, men den blir snabbt full. Vi var där en halvtimme efter öpnnande på en lördag. När vi åkte några timmar senare var det bara ett fåtal platser lediga på parkeringen.

De serverar goda mackor, men även spännande luncher från klockan 12. Detta missade vi, då vi handlade mackor 11.50. Hade vi vetat om luncherbjudandet hade vi väntat 10min.







Ny- gammal trädgård



Domkyrkan som ligger mitt i Göteborg ska få sig en välförtjänt upprustning av sina grönytor. Kyrkan är mycket vacker och snart kommer även omgivningen spegla detta. Spännande att få se.


Bild från GP.


Jag gillar att man går tillbaks till hur det såg ut på 1800- talet. Det faktum att man har kvar växtlistor från då är ju otroligt! Så jag ser verkligen fram emot att få se vad som var poppis i den tidens rabatter. Jag kommer följa arbetet med spänning.

Läs mer här på GöteborgsPosten:



Borgholms handelsträdgård.



Ett litet besök i Borgholm i början på augusti. Där jag fann en del fina prydnader.
Växtutbudet var begränsat en del var visset, inte så mkt perenner.
En del rosor fanns, men de hade tyvärr ingen visningsträdgård.


En vakande Madonna kanske kan hålla rådjuren på avstånd? Ca 995kr.


..eller kanske är detta den Grekiska gudinnan Demeter fruktbarhet och skördegudinna.


Ett fint silverklot.

Ett vaktande lejon.



Ett stort vackert fat att ordna en härlig eld på när mörkret faller.

Ett hus av armeringsjärn, tänk den täck av tex en blommande Klematis.


Fler grindar.



Här kommer lite fler grindar från Öland. I olika material, snickar en i trä eller be en smed smida en i järn.








Grindar.



Vill dela med mig av lite olika grindar jag såg på Öland. Jag har en förkärlek till dessa grindar av någon anledning.  Det är kanske tryggheten att kunna stänga om sig? Samtidigt som de kan med olika stilar visa vem som bor där.
Här kommer fem grindar att bli inspirerad av.












Alsta trädgårdar



Här i närheten av sommarstugan hittade jag denna underbara plats. Som jag verkligen kan rekomendera om ni har vägarna förbi. Annars är det nog även värt en omväg. Här kommer lite bilder från Alsta Trädgård.

Syrenberså.

Avkoppling med härlig mosskudde.

Mysig inringad sittplats, det krävs inte så hög mur
för att det ska kännas mer tryggt och mysigt.

Japaninspirerad uteplats.

Försäljning av vackara saker...

2 stora växthus som agerar utställningsträdgårdar, växtförsäljning. Du kan även ta en fika på Cafét samt kika på lite konst i gallerit. http://www.alstatradgardar.se


 



Trädgårdsflit



Ute på sommarstugan har jag och min sambo nu lekt trädgårdstomtar i en vecka. Dagarna har haft varierande väder men mestadels uppehåll och sol. Varje dag har vi klipptgräs, beskurit träd, rensat ogräs och städat. Stugan ligger i närheten av Örsundsbro i Uppland. Flitiga har vi varit, se vårt hårda slit på lite bilder nedan.


Rena djungeln!

Efter lite slit...

Vildvuxet.

Tämjt.

Mellan varven grillar vi på vår underbara Landmann som vi tar med oss vart än vi går.

Vi har några nyfikna grannar som kommer och vill ha lite äppelkvistar. Sven, Oscar, Lars, och Berit.
Dock är de alla stutar... dvs kastrerade tjurar. Men min sambo tyckte Berit var ett bra namn... :)


Vatten, bara vanligt vatten....



... livsviktigt bokstavligen för allt liv och gott är det också!
Men även viktigt för själen. Det bringar liv, rörelse och harmoni. Bara ett lite fågelbad ibland prunkande rabatter ger spänning. Porlande vatten skänker ro och trygghet tygger jag... sen kanske man lätt blir lite kissnödig men det får man ta. :)

Det behöver inte vara så svårt. Se den dolda vattenspegeln ifrån Liseberg. Säkerhet är en aspekt men med en vattenpelare i trädgården (som ni ser nedan) behöver ingen småbarnsförälder vara orolig.

Här nedan kommer lite bilder på olika vatten som jag fångat. Bli inspirerad!


Forsande vatten, Liseberg 2009.

Fågelbad, Botaniska Trädgården Gbg 2008.

Porlande vattenpelare, bostadsområde Lunden Gbg 2009.

Stilla vatten, Liseberg 2009.


Slingrande vatten, Liseberg 2009.


Viltvatten, hos Peter Korn 2009


Dolt vatten, Lisebergsträdgårdsdagar 2009.


Alla bilder är tagna av mig, kontakta gärna mig om du vill veta mer eller ha en kopia.


Paradiset.



Mina föräldrar har detta mysiga paradis på tomten (de kallar det paradiset). Kanske för varmt i dagsläget med på vår och höst är det underbart att sitta där inne och mysa med god mat.

På ena kortsidan finns en planteringsgrop där det växer en vindruvsranka och även t.ex. tomat, gurka eller annat. Beroende på vad som finns att tillgå.

Jag kan verkligen rekomendera de som fundera på ett glas/växthus att ta i och se till att det finns gott om plats att sitta och äta en god middag, läsa en bra trädgårdsbok eller liknande. Man kan även plantera sådant som rådjuren annars tar.

Så börja planera nu så har ni kanske ett till svala höstdagar.

Bilderna är tagna Valborg 2009.







Pioner!




Jag har alltid älskat dessa blommor och efter besöket hos Guldsmedsgården blev jag åter kär i dessa blommor. De är tydligen rätt så tåliga och finns i nästan alla färger, dock inte blå. Sköter sig nästan själva och man kan få fler plantor av frö eller delning. Många doftar dessutom helt underbart. Så vad finns det att inte gilla....? :)

Här är ett par av de bilder jag tog den 27e juni 2009.





Resan ordnades av Hortikulturens Vänner i Göteborg. Det var en varm och svettig bussresa med stop på bl.a Guldsmedsgården och Sparlösas trädgård. Se deras hemsida för mer info.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0