Light in Alingsås



Light in Alingsås
går av stapeln varje höst sedan många år tillbaks. Besök deras hemsida för att ta del av årets "ljus-slinga", ett promenadstråk med ett antal belysta objekt, ljusinstallationer. Dessa ljusinstallationer är gjorda av ett antal ljusdesigners och studenter från hela världen. http://lightsinalingsas.se

Jag medverkade på två kurser nu i höst, vi fick lära oss att ljussätta vårt hem (kök, vardagsrum, hall ect) och trädgård. Vår lärare var den erkände ljusdesignern Torbjörn Eliasson. En otroligt bra och givande kurs.

Nedan följer lite bilder från Alingsås och den praktiska delen i trädgårdsbelysningskursen. Vi var i Kent Schagerlind trädgård. Han driver företaget Garden Lights se hans hemsida http://www.gardenlights.se

Belyst entré Light In Alingsås
Foto: Miriam Stribeck

Här skulle vi skapa en välkomnande entré. Vi kompletterade belysningen vid dörren med två varmfärgade spottar som belyste två annars mörka hörn vid huset. Mycket effektfullt.


Foto: Miriam Stribeck

Här är del två i den välkomnande entrén. Vi satte en smalspridande spotlight uppe i trädgrenarna som sedan belyste ner över ingången vid grinden. Otroligt vackert! Man ser inte ljuskällan vilket också skapar spänning och minskar risken för bländning. Här ser vi även att färgåtergivningen på den spotlighten är betydligt bättre än den från gatulyktan. Som ger det gröna en mer orange färg än sin rätta gröna.


Foto: Miriam Stribeck

Ett högt träd belyst hela vägen upp med en kraftig spotlight. Man har även belyst marken framför för att inte skapa ett svarta hål. Utan man förlänger rummet, trädgården hela vägen ut till trädet.


Foto: Miriam Stribeck

Ovan Tv. Alla duktiga elever letar efter den rätta lampan till deras installation.
Th. Ytterligare ett träd belyst, som ni ser är det bara ett svart hål bakom trädet.
Nedan Tv. Här har man satt en spotlight som belyser ett buskage på andra sidan vattnet. Man förlänger återigen rummet, trädgården.

Jag lärde mig massor men det som jag delar med mig som viktigast som många också gör fel på är:

Tänk på att ljuskällan inte ska blända ögonen, ett exempel på detta är den klassiska stallyktan. Som tyvärr många väljer att köpa. Belys hällre ett objekt som vägg, träd, buske eller liknande.

Vill ni ha lite hjälp med er trädgård, kontakta mig!

Lycka till med era ljusinstallationer!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0